Ompelevainen vaatekaupoilla

Oletteko huomanneet, miten ompelussa ja muissakin kädentaidoissa monesti asetetaan vastakkain itse tehty ja kaupasta ostettu? Tottahan toki ne ovat kaksi melko vastakkaista asiaa ompelijan näkökulmasta etenkin, mutta en nyt tarkoita vastakkainasettelua ihan niin yksinkertaistettuna. Tarkoitan sitä, miten monelle ompelevaiselle on aika selvä raja siinä, ostaako vaatteensa valmiina vai tekeekö ne itse. Mietin, mistä tämä voisi johtua. 



Vaikuttaa siltä, että kun ihminen aloittaa ompelemaan vaatteita, näkemys koko vaatetusalaan muuttuu pikkuhiljaa aivan toisenlaiseksi. Tämän olen tunnistanut myös itsessäni. Silloin kun en vielä ommellut, en juuri kiinnittänyt huomiota vaatteen valmistuksen yksityiskohtiin, vaan pääpaino oli muissa seikoissa, kuten yksinkertaisesti vaatteen ulkonäössä tai tunnussa. Ompelija sitä vastoin kiinnittää huomiota paljon yksityiskohtaisemmin siihen miten vaate on valmistettu, ja sitä kautta myös laatuun. Eli kun alkaa ompelemaan, alkaa näkemään puut metsältä eikä vain toisinpäin.

Ja kun tämä muutos tapahtuu, voi olla vaikea nähdä enää sitä miten kivalta vaate oikeastaan päällisin puolin näyttää. Kiertävät saumat ja huonon näköinen tikki pistävät nyt silmään. Malli saattaa olla kiva, mutta kun tuo epäonnistunut kohdistus kuosissa.. Ei vain mene läpi vaikka yrittäisi vähän sormien välistä katsellakin. Ompelevainen huomaa kehittyneensä valmisvaatteiden ammattimaiseksi kriitikoksi.




Ompelevaisen ongelmaksi valmisvaatetta ostaessa muodostuu yhtä helposti myös "tuon osaan tehdä itsekin" -motto. Kun osaa ommella, voi tuntua vaikealta ostaa jonkun muun tekemä vaate, koska sen nyt vaan tekisi ihan helposti itsekin. Kaupoilta tyhjin käsin kotiuduttua sitten huomaakin, että hitsi kun ei sitä nyt ihan viitsisikään tehdä mutta pakkohan se on kun en ostanut vaikka tarve on, kun "nyt kerran osaan itsekin". Tuttua?

Vaan ei lannaistuta! Ompelevainen saattaa tulla vaatekaupoista tyhjin käsin kotiin, vaan ei mielin! Et ehkä halua tehdä juuri sitä tylsää perusvaatetta jota kaupasta olisi pitänyt ostaa, mutta yrittäessäsi niitä ostaa näit näppäriä yksityiskohtia lastenvaateosaston vaatteissa. Naistenosastolta bongasit ehkä uusia mielenkiintoisia tapoja yhdistää tekstuureja ja värejä. Sait niistä ehkä ideoita jatkojalostukseen ja yhdistettäväksi muihin pääsi sisällä kimpoileviin ompelusuunnitelmiin. Siitä vaan, käytä inspiraatio hyväksesi! Älä tee sitä tylsää perusvaatetta jollei huvita, tee jotain sellaista, mitä kaupasta et löytäisi vaikka etsisit!



Kynnyskysymykseksi saattaa nousta myös vaatteen hinta. Hintalappua vilkaistessa ompelevainen tuhahtaa "tuon saisi tehtyä itse halvemmalla". Väliäkö sillä, että oikeastaan kangasta pitää ottaa täysleveä määrä tarvittavaa pituutta, pitää olla nepparit ja vetoketjut, ompelulangat ja muut tarvikkeet, jotka tottakai maksavat. Puhumattakaan niistä sivuostoksista, joita on lähes pakko tehdä koska muutenhan postikuluista tulee aivan kohtuuttomat yhtä kangasta kohden.

Kun katsotaan totuutta silmiin, tiedetään, että itse tehty tulee usein valmisvaatetta kalliimmaksi. Ei aina, mutta usein. Mutta, kyllähän muutkin harrastukset maksavat! Ja se on ihan totta se! Jotkut tekevät vaatteet säästääkseen rahaa, mutta moni ompelevainen kuten minä itsekin, rakkaan iloa antavan harrastuksen vuoksi. Kuka voi sanoa säästävänsä rahaa omassa harrastuksessaan? Ompelevainen käyttää rahaa harrastukseensa, josta sivutuotteena syntyy ILMAISIA vaatteita! Mahtavaa!



Joten rakkaat ompelijat, käsi ylös. Kuinka moni teistä tunnustaa olevansa "ompelevainen vaatekaupoilla"?

25 kommenttia

  1. Minä tunnustan!! Niin totta! Etsin itselleni vaateita yhteen työhaastatteluun syksyllä, enkä vaan löytänyt täysin miellyttävää. Oli tyydyttävä siihen ihan ok -settiin. Ja yllättävän kallistakin oli. Ja nyt jouluksi tyttö on toivonut pyjamaa, siskoni sen osti. Vaan ai että kun teki tiukkaa antaa "lupa" sen ostoon, kun aattelin että sen tekis niin helposti, ihan peruspertsaa. Vaan haloo, enhän mä ehdi melkein millään kun muutkin joululahjaompelukset kesken tai aloittamatta! Yritän elää tän asian kanssa ja olla syynäämättä saumoja ja resoreita ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, kun ei sitä vaan millään saa kaikkea tehtyä vaikka haluaisi! :) Mä kun en hirveästi vielä itselle ompele, löydän kyllä kaupoistakin mutta nykyään se vaatii sen että käyn pari eri kierrosta. Ekalla en löydä mitään vaan vasta tokalla etsimiskerralla. Sitä paitsi on se vaan sata kertaa mukavampaa shoppailla netistä kankaita visioiden kaikkea mahdollista kuin ravata kaupoissa. .

      Poista
  2. Minä tunnustan!! Niin totta! Etsin itselleni vaateita yhteen työhaastatteluun syksyllä, enkä vaan löytänyt täysin miellyttävää. Oli tyydyttävä siihen ihan ok -settiin. Ja yllättävän kallistakin oli. Ja nyt jouluksi tyttö on toivonut pyjamaa, siskoni sen osti. Vaan ai että kun teki tiukkaa antaa "lupa" sen ostoon, kun aattelin että sen tekis niin helposti, ihan peruspertsaa. Vaan haloo, enhän mä ehdi melkein millään kun muutkin joululahjaompelukset kesken tai aloittamatta! Yritän elää tän asian kanssa ja olla syynäämättä saumoja ja resoreita ;)

    VastaaPoista
  3. Joo! Lastenvaatteiden ostaminen ei oikein huvita, lähinnä juuri tosta "osaisin tehdä tämän itsekin" -syystä sekä siksi, että useat valmisvaatteiden kankaat tuntuvat nykyään ihmeellisiltä liruilta (puhumattakaan sitten niiden vaatteiden ulkonäöstä). Pojan vaatetus tapahtuukin nykyään niin, että ompelen suurimman osan itse, ja vaatteita ostetaan lähinnä silloin, kun löydetään jotain yksinkertaisesti niin hienoa, että sen haluaa ostaa. Omat vaatteet onkin sitten vähän ongelmallisemmassa vaiheessa. Oon nimittäin periaatteessa vakuuttunut siitä, ettei olisi lainkaan välttämättä tarvis ostella jotain trikoopaitoja kaupasta, kun niitä voisi aika helposti tehdä itsekin. Sitten kuitenkaan tällä hetkellä ei oikein meinaa riittää aika eikä aivokapasiteetti, omalle kropalle sopivat vaatteet kun kuitenkin vaatisivat mittailua, kaavojen muokkausta ja sen sellaista. Lopputulos: en osta vaatteita enkä myöskään ompele niitä ;) En ees kehtaa sanoa, miten vähän vaatteita mulla on käytössä!

    Ompelu on kyllä mulle ensisijassa nimenomaan rakas harrastus, jonka miellyttävänä sivutuotteena ainakin jälkikasvun vaatekaappiin saadaan täytettä. Pienten lasten vaatteet saattavat ollakin usein itse tehtynä vielä halvempia, kun kangasta ei tarvita niin paljoa, mutta kyllähän niitä saisi vaikka kirpparilta todella paljon halvemmalla. Tunnen kuitenkin suurta ylpeyttä voidessani pukea lapsen itse tekemiini vaatteisiin - eikä tarvitse kirota ensimmäisen pesun jälkeen ihan karmeiksi kiertyneitä saumoja kuten niin valitettavan usein valmisvaatteiden kohdalla käy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikä, se taitaa olla vähän meidän äitien syndrooma kaiken kaikkiaan että itselle ei osta mutta lapselle kyllä. :D Mä tykkään käyttää itsellä muuta kuin trikoota, ja kynnys ommella vaikka joku puuvillasatiinipaita on aika kova. Mutta ihan totta mitä sanoit kankaista! Sitä on jotenkin niin tottunut elastaanitrikooseen lastenvaatteissa että ne puuvillatrikoot tuntuu suorastaan ihan omituisilta kun eivät jousta..

      Poista
  4. Minä myös!! Tosin nyt kyllä haaveilen alennusmyynneistä, ainakin sitä pertsaa yksiväristä ostan varmaan :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo yksiväristä pertsaa ei kyllä tule pahemmin itse tehtyä. Ja aleissa on aina käytävä vaikka harvemmin sieltä nykyään tuntuu mitään löytyvän, tuntuu että silloin on kamala sekametelisoppa esillä! :)

      Poista
  5. Käsi pystyssä täällä tunnustan! Puit hyvin ajatuksia sanoiksi, mitä olen asiasta itsekseni miettinytkin :) Hauska kirjoitus ja jaoin sen oman blogini facesivuilla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan mahtavaa että jaoit, se taisikin olla eka kerta kun joku on mun tekstiä jakanut! :) Kiva että samastuit! <3

      Poista
  6. Minä myös! Ja yksi syy siihen miksi mieluummin ompelen itse on se, etten tahdo löytää riittävän laadukkaasta materiaalista (ei nyppyynny/veny/vanu/kierrä) itselle sopivaa vaatetta. Tai jos olen löytänyt, se on muuttanut ekassa pesussa mittasuhteitaan niin ettei enää istu päälle. Nyyh! Joskus teen itse jopa lähes identtisen tuotteen kaupassa myytävästä versiosta, sillä haluaisin samanlaisen, mutta mittasuhteet ovat väärät tai materiaali onneton. Mut onneks osataan tehdä itse, hyvä sinä ja hyvä me kaikki! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, hyvä me! :) Tuo on kyllä totta, jotenkin sitä luottaa enemmän siihen että se itsetehty tulee samanlaisena pesusta ulos ja kaupan vaatteen kohdalla saa aina vähän jännittää.

      Poista
  7. Minä myös! Ja yksi syy siihen miksi mieluummin ompelen itse on se, etten tahdo löytää riittävän laadukkaasta materiaalista (ei nyppyynny/veny/vanu/kierrä) itselle sopivaa vaatetta. Tai jos olen löytänyt, se on muuttanut ekassa pesussa mittasuhteitaan niin ettei enää istu päälle. Nyyh! Joskus teen itse jopa lähes identtisen tuotteen kaupassa myytävästä versiosta, sillä haluaisin samanlaisen, mutta mittasuhteet ovat väärät tai materiaali onneton. Mut onneks osataan tehdä itse, hyvä sinä ja hyvä me kaikki! :)

    VastaaPoista
  8. Niin tunnistan itseäni tuossa, ihana postaus. Antaisin vielä nimeksi itselleni "tuunailevainen", koska mietin heti, että mistä vanhasta vaatteesta voisi itselle tehdä jotain vastaavaa :D Ja siinä tulee vastaan vielä tuo edullisuus ja ekologisuus. Mutta eihän se koskaan valmis ole niin nopeasti kuin kaupasta hankittu...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todellakin pätee myös tuunailuun! Edullisuus ja ekologisuus on tosi tärkeitä myös. Samoin mietin eettisyyttä, sekin vaikuttaa siihen huvittaako ostaa enää isojen ketjujen liikkeistä, kun ei oikein tiedä missä oloissa vaate onkaan tehty. Mukavaa että tykkäsit jutusta! :)

      Poista
  9. Täällä myös yksi! Sivusin vähän samaa aihetta itsekin taannoin omalla tontillani kun pojalle collegehousuja etsiessä totesin että teen kyllä ite paremmat :) Tosin ihan perus yksväriset paidat tulee pojalle ainakin toistaseksi ostettua kaupasta ja itselleni en ole ommellut vielä suht lyhyen ompeluharrastukseni aikana mitään... tosin tähänkin suunnitteilla pian muutos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pikkuhiljaa pikkuhiljaa! Itsehän ostan kyllä sekä lapsille että itselle vaatteita myös valmiina, koska pakko tunnustaa että tykkään shoppaulusta.. Ompelevaisen syndrooma on kyllä selkeästi jo käynnissä, kun nämä yllä mainitut ajatukset on alkaneet ottaa tilaa! Täytyykin käydä lukemassa mitä sinä kirjoitit aiheeseen liittyen! :)

      Poista
  10. Joo ajatusmaailma on mullisnut ihan hirveäksti sen jälkeen kun aloin ommella! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on oikeastaan aika jännä miten yksi ja ainoa harrastus voi vaikuttaa muuhun elämään. Mutta onneksi nämä vaikutukset ei ole mitään huonoja kuitenkaan! :)

      Poista
  11. Tunnustan! Ja huomaan yhä useammin jättäväni ostamatta vaatteen huono ompelujäljen tai laadittiin materiaalin takia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Autocorrectille taas kiitos! Tarkoitus oli sanoa laaduton materiaali.

      Poista
    2. Niin se alkaa pikkuhiljaa. Itse oon myös aivan alkuvaiheessa (eli pystyn kyllä mainiosti vielä shoppailemaan) mutta huomaan silti nämä tunnusmerkit ompelevaisesta vaatekaupoilla. Toisaalta, vaikka ostaisi valmisvaatteita myös niin eihän se ollenkaan huono ole että jättää ne huonolaatuiset sinne kauppaa. Ompelu kehittää siis laatutietoisuutta! :)

      Poista
  12. Todellakin tunnustan! Itse en osta ollenkaan vaatteita valmiina, mutta vien usein kaupoille teini-ikäisiä siskojani. Minä haahuilen hyllyjen välissä eksyneenä, odotan kuin kuuta nousevaa hetkeä jolloin pääsen pihalle. Kaikki roikkuvat langat ja kierot saumat ikään kuin huutaa minulle huonoa laatua. Ei siinä paljon inspiraatiota etsitä :) Tytöt aina vaativat minua pysymään hiljaa, vaatteiden laadusta ja eettisyydestä saa keskustella vasta kotona. Varmasti hekin muutaman vuoden päästä ymmärtävät, mistä minä heille oikeastaan paasasin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo laatutietoisuus on vaan hyvästä. Mä tosiaan tykkään kyllä käydä kaupoilla mutta jätän kyllä nykyään ompelevaisena tietyt ketjut väliin koska niiden "laatu" ei enää mene läpi. Eettisyys on kyllä myös hyvä pointti, ja sitä tuntuu olevan aika vaikea todentaa niissäkään kaupoissa jotka tunnetaan laadukkaampina.

      Poista