Sometauon yllättävät vaikutuksetMeillä on kotona takana pari viikkoa kestänyt sosiaalisen median ja muun netin käytön vähennyskuuri. Kyse ei ole mistään totaalikiellosta sosiaalista mediaa kohtaan, vaan enemmänkin siitä, että sille on aikansa ja paikkansa ja siihen tekee hyvää kiinnittää huomiota. Päätimme siis miehen kanssa, että kokeilun aikana emme räpellä ollenkaan puhelinta silloin kun jompi kumpi lapsista tai molemmat on läsnä, paitsi jos on kyse yhteydenpidosta viestitse tai soittamalla. 

Lähtötilanne meidän perheessä oli se, että vaikka mulla on ollut melko tiukat näkemykset siitä ettei puhelinta näprättäisi kun on tarkoitus viettää aikaa lasten kanssa, tulee somea selailtua silti silloin tällöin vähän liian monessa välissä. Ulkoilujen aikana oon ollut aika ehdoton siitä, että nettiä en selaa ja se on myös hyvin pitänyt. Sanoisin siis, että lähtötilanne on ollut ihan ok. Häiritsevin ajankohta sosiaalisen median tai muun netin selaamiselle on ollut se, kun koko perhe on koolla, silloin haluaisin että oltaisiin oikeasti läsnä toisillemme. 


Somen selaamiselle puhelimella on kyllä aikansa, enkä koe että lapset menee pilalle samantien jos vanhempi kohdistaa katseensa joskus ruutuun. Se, mikä mua tässä häiritsee, on sellainen jatkuva pieni näpertäminen. Että se läsnäolo (missä tahansa seurassa) keskeytyy siitä kun joku ottaa puhelimen käteensä ja katoaa omiin maailmoihinsa. Ja se käy niin äkkiä. Some on tunnetusti todella koukuttavaa, se on niin helposti saatavilla. Helposti voi kokea jäävänsä pimentoon jostain, jollet tsekkaa mitä maailmalla tapahtuu. Sitä ei vain ennen tajunnut kuinka paljon sillä onkaan merkitystä tällä aikakaudella, kun "ärsykkeitä" tulee joka tuutista. 

Kaikessa pitäisi olla kokoajan mukana ja jollet ole, oot niin kertakaikkisen pihalla kuin voi olla. Tästä ajattelutavasta ja siitä puhelimen käytöstä on tullut niin luonnollinen osa meidän elämää, että puhelin toisessa kädessä on melkein sama kuin se että on ylipäätään vaatteet päällä. Mutta jos sitä asiaa oikeasti miettii, huomaa ihan varmasti ettei jää paitsi kaikesta kiinnostavasta jos päivittää tietonsa vaikka vähän harvemmin.Kokeiluaika on siis hujahtanut yhtä äkkiä kuin kaikki muutkin viikot. Somesta ei ole totaalikieltäydytty, vaan puhelinta on räpelletty silloin kun ollaan itsekseen. Kun hommaan kiinnittää huomiota, näkee että niitäkin pieniä hetkiä on ihan tarpeeksi. Ja ne vaikutukset? Yllätyin aika paljonkin siitä, millaisia vaikutuksia puhelimen selailun vähentämisellä on. Lapsissa nimittäin ei näy mitään vaikutusta. He ovat ihan yhtä tyytyväisiä tyyppejä kuin ennenkin, joten päättelen tästä että somenkäyttömme heidän seurassaan on ollut ihan kohdallaan ennenkin. Mutta parisuhde! Ne yllättävät vaikutukset näkyvät nimittäin siinä!

En ollut ennen tajunnutkaan, että vaikka on vältetty lasten seurassa puhelimen selailua, on sitä tullut tehtyä puolison seurassa surutta, koska toinenhan on aikuinen ja tekee kuitenkin ihan samaa. Kyllä meillä on keskusteltu paljon ennenkin, ja nähty toisemme ihan aidosti. Mutta se, miten puhelin on liian usein keskeyttänyt keskusteluja siinä tavallisen arjen keskellä, on jäänyt jotenkin vähän kuin huomaamatta. Vaikka tähän kokeiluun sisällytettiin vain lasten seurassa selailun kielto, jäi se myös toistemme seurassa tekemättä. Aika ison osan päivästä jompi kumpi tai molemmat lapsista kuitenkin on siinä seurassa.

Todella usein tästä asiasta puhutaan lasten näkökulmasta, kuinka vanhempien tulisi kiinnittää huomiota siihen kuinka paljon viettää aikaa netissä puhelimella, mikä on tottakai hyvä juttu. Mutta jos vähentää puhelimen näpertelyä lasten parhaaksi, miksi ei tekisi samaa puolisonsa vuoksi? On ollut jotenkin ihanaa se, ettei toisen tai oma puhelimen selaaminen vie osaa siitä huomiosta, joka jo muutenkin pitää jakaa lasten, lemmikin, kotitöiden plus kaiken muun arjen pyörittämisen ohella. Sen lisäksi, että puhelimen käytön vähentäminen tuntuu itsestäkin vapauttavalta, on mahtavaa huomata jo näin lyhyessä ajassa, kuinka arki tuntuu vähän vähemmän hektiseltä näin. Jotenkin rauhallisemmalta. Tällä hetkellä on käynnissä myös If:n offline-aika -kampanja, mutta tällä meidän kokeilulla tai blogin jutulla ei ole mitään tekemistä tuon kampanjan kanssa. Huomattiin muutama päivä sitten, että tuollainen kampanja on menossa, ja tästä jutusta tulee nyt vähän tahaton sidekick sille. Mutta mitäpä siitä, hyvähän se on että asiaan kiinnitetään huomiota. Me ainakin aiotaan jatkaa samalla linjalla!

4 kommenttia

 1. Hyvää pohdintaa. Meillä miehen kans on sama juttu. Toinen twiittailee ja mä facetan, tai selaan instagramista juttuja. Monesti saatetaan sohvalla vielä telkkariakin katsoessa näin tehdä. Siinä ei paljon aidolle keskustelulle jää sijaa. Oon pitänyt sometaukoja elämässä usein keväisin, jättänyt kuukaudeksi kaikki pois ja se on avannut silmiä. Sitten kuitenkin tulee helposti lipsuttua takaisin siihen. Meillä ei tarvitsisi lasten netinkäyttöä rajoittaa, mutta aikuisten kylläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepä siinä onkin, että helposti sitä lipsuu takaisin siihen jatkuvaan selailuun. Kaipa se on hyvä otta aina tasaisin väliajoin näitä vähennyskuureja. Meilläkään ei onneksi lasten netinkäytöstä tarvitse keskustella kun ovat niin pieniä, mutta toisaalta meistähän hekin sitä mallia ottavat että senkin kannalta tää on hyvä juttu. Kiva että tykkäsit tästä postauksesta! :)

   Poista
 2. Some-tauot tekevät todella hyvää! Ajankohtainen ja tosi hyvä kirjoitus. Vaikka itse olenkin vähentänyt iltojen osalta viime aikoina netissä seikkailua, niin mies kyllä hautautuu läppärin taakse. Toki asiaan vaikuttaa sekin, että hänen on oltava 24/7 tavoitettavissa työn puolesta. Onneksi pojan kanssa ollessamme kumpikaan meistä ei avaa puhelimia/läppäreitä kuin hätätapauksissa. Poika ei käytä mitään laitteita, kerran viikossa saa maks. tunnin pelata jotain peliä tabletilla. Vielä on sujunut hyvin, sillä kaikki kaveritkin saavat kovin vähän pelata. Minäkin pidän säännöllisen epäsäännöllisesti kunnollisia taukoja somesta, ja se kyllä aina auttaa huomaamaan myös sen, millainen aikasyöppö netti on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinne saa kyllä aikaa palamaan todella tehokkaasti. Iltaisin tulee helposti näpräiltyä ihan turhaan "katson vielä tän ja tän" ajatuksella. Että mitä me oikeen tehtiin ennen näitä puhelimia!? :D

   Poista