Kuoseja vai pintaa


Monesti ompelijat tuntuvat panostavan kankaissa kuosiin ennemmin kuin pintoihin. Kuoseilla tarkoitan tässä kirjoituksessa kankaaseen painettua kuviota, kun taas pinnoilla eri materiaalien kuten neulosten tai silkin erilaisia pinnan tuntumia ja muotoja. 

Itsekin olen ommellut suurimman osan ompelutöistäni kuosillisista kangaista. Kuoseihin painottuminen on helppo ymmärtää. Ne ovat usein niin valloittavia, että niihin vain ihastuu. Kun kangasostokset tehdään nykyään aika suureltakin osin verkossa, en ihmettele kuosillisten kankaiden suosiota yhtään. Onhan ne huomattavasti kivemman näköisiä verkkokaupassa kuin kuvattomat kankaat! 


Omalla kohdallani voin sanoa, että rakastan kuoseja lastenvaatteissa. Ne jotenkin niin kuuvat lastenvaatteisiin, vaikka sitten olisivatkin vain yksinkertaisia graafisia muotoja. Mutta jostain syystä itselleni en oikein koskaan löydä mitään verkkokauppojen valikoimista. Ja se johtuu nimenomaan siitä, että en viihdy niinkään kuoseissa, ellei raitoja ja joitain yksinkertaisia kuvioita lasketa. Ratkaisu ompelijalle, joka ei löydä itselleen mitään kuosivalikoimasta on: pinnat ja materiaalit.

Viime aikoina olen alkanut kiinnittää enemmän huomiota kivijalkakauppojen niihin tylsiin tummiin pakkapinoihin. Olen yllättynyt, miten kivoja kankaita siellä onkaan, pitää vain viitsiä kaivaa! On erilaisia pintoja, ja tottakai erilaisia materiaaleja. Esimerkiksi juuri neuloksia, joissa vuorottelemalla materiaalia saadaan aikaan raitoja tai kohokuvioita. Tai yhdestä ja samasta materiaalista tehty neulospinta. Neuloksia, tekonahkaa, ohuempaa laskeutuvaa trikoota. Ihanan paljon vaihtoehtoja, joita verkkokaupoista en koskaan edes huomaa hakea!Usein pohditaan, mikseivät kivijalkakaupat panosta kuositrikoisiin, joita verkkokaupoissa myydään. Olen sitä mieltä, että näiden kivijalkakauppojen plussa on juurikin se muu valikoima, sellaiset kankaat, joita verkkokaupoista ei haeta. Kuten sellaiset materiaalit, joita on pakko päästä tunnustelemmaan ennen ostopäätöstä. Ja ihan varsinkin sellaiset pinnat, jotka yksinkertaisesti on vaikea saada näyttämään houkuttelevalta verkkokaupan pienessä tuoteruudussa, mutta jotka luonnossa näyttävätkin ihanalta ja tuntuvatkin siltä. 

Niitä tylsiä pakkapinoja kannattaa vaan käydä tutkimaan, mieluiten ajan kanssa. Kuositonta kangasta on joskus vaikea nähdä vaatteena, sillä joskus se "herää henkiin" vasta valmiina vaatteena. Verkkokaupat ja kuosit on huippujuttu, tämän päivän sana. Mutta ei unohdeta niitä kivijalkakauppoja, vaikka sieltä ei niitä vastaavia trikoita löytyisikään. Niillä on oma vahvuutensa, ja mun mielestäni se on pinnat!

10 kommenttia

 1. Oma ongelmansa verkkokauppoihin tuo kyllä just se, ettei kangasta pääse hypistelemään. Jos vaikka mulla oisi nyt suunnitelmissa jostain tosi laskeutuvasta kankaasta ommeltava paitapusero, niin saattaisin hyvinkin haluta ommella sen jostain kivasta kukkakuosista, joita löytyy kyllä hyvin netistäkin. Mut mistäs tiedät kuvan ja ehkä neliöpainon perusteella, miten se laskeutuu ja miltä se tuntuu? Tämmöisenä amatöörinä varsinkin saattaisin hyvinkin ostaa päräyttää jotain huomattavasti tönkömpää kangasta kuin olisi tarkoitus. Joissain kaupoissa on toki tosi hyvät tuotekuvaukset ja ehkä jotain mallikuviakin, mutta valitettavasti näin ei kyllä kaikissa ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sen verran kyllä amatööri oon minäkin voin kertoa, etten noista neliöpainoista ymmärrä juurikaan.. Ja toisaalta, kun itselle tekee niin tykkään juurikin laskeutuvasta trikoosta ja lapsille tehdessä jämäkämmästä. Hypistely on siis tosi hyvä juttu. :)

   Poista
 2. Hieno postaus jälleen:) Aiemmin tuli paljon ostettua kankaita nettikaupoista ja mukaan on mahtunut niitä hutiostoksiakin, harvemmin huteja on sattunut kivijalkapuodeista ostaessa. Kankaan ulkonäkö tai laatu ei ole vastannut sitä mitä olin ajatellut tai ei ole muuten vaan sopinutkaan siihen kyseiseen tarkoitukseen. Netistä tilatessa kun et pääse tunnustelemaan ja tutkimaan kankaan laatua ja onhan siinä oma fiilis kun pääsee hypistelemään kankaita oikeassa kivijalkapuodissa:) monesti parhaat kangaslöydöt tekee näistä liikkeistä ja myyjiltä saa apua niin kangasvalintoihin kuin ihan ompeluvinkkeihin. Toki nettikaupoillakin on puolensa, uudet vaihtuvat kuosit, merkkikankaat, tilaaminen helppoa mihin aikaan päivästä tahansa..jne. Sehän tässä parasta on, että valinnanvaraa löytyy:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Samaa mieltä, niistä ne löydöt tekee! Useammin oon tehnyt heräteostoksia kivijalkakaupoissa kuin netissä. Siellä kun ei enää pakan kassalle raahattuaan voi antaa saituudelle valtaa, toisin kuin netissä ostoskoria kassalle viedessä..! :D Mutta siis joo, valinnanvara on paras juttu, kummassakin on ehdottomasti sekä hyvät että huonot puolensa. :)

   Poista
 3. Kyllä! Erilaiset neulokset ovat ihan parhaita. Harmi vain, että niitä ei ole niin hirveästi aina tarjolla. Samaistun tuohon, että omissa vaatteissa kankaan struktuuri on se juttu. Välillä tekee niin ihania löytöjä. Viimeisimmät ihanuudet löytyi Jättiksestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Struktuuri! Sitä sanaa hain.. :) Nimenomaan Jättiksen neulosihanuudet ne inspiroi mut tähän kirjoitukseen. Sellaisia saisi tosiaan olla enemmänkin. :)

   Poista
 4. Tosi kiva, kun otit esille, miten hyvät valikoimat kankaista voi kivijalkakaupoista löytyä! Toki kaikilla ei ole mahdollisuutta ostaa kankaita muualta kuin netistä. Onhan se tietenkin helpompaakin tilata netistä ja juuri kuosillisista kankaista niissä on parempi valikoima. Itse kuulun niihin ihmisiin, jotka mieluummin ostavat kankaat niistä kivijalkakaupoista. Muutaman kerran olen tiettyä kuosia (lähinnä pojalle) ostanut netistä, mutta tykkään enemmän siitä, että saan varman tunnun omilla sormilla kankaan laadusta ja olemuksesta. Olen joskus itse ollut kangaskaupan myyjänä ja siitä on niin vahvasti jäänyt selkärankaan se, etten mielellään netistä tilaa (paha paikka työskennellä, minulla on vieläkin siltä ajalta kankaita kaapissa...10 vuotta sitten ostettuja :D).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, monella ei edes ole lähellä kivijalkakauppaa jolloin verkkokaupat on siis iso plussa. Hehe, vai 10 vuotta vanhoja! :D Vintagea pian. :) Itse oon ihan vähän aikaa sitten vasta keksinyt kivijalkakauppojen hyvät puolet. Mutta lapsille ostaessa tykkään ehdottomasti enemmän verkkokaupoista, kuosivalikoiman takia. Mulla on siis ihan vastakkaiset näkemykset kun ompelen itselle ja kun ompelen lapsille. :)

   Poista
 5. Toi on kyllä niin totta. Itse olen niin onnekkaassa asemassa että automatkan päässä kotoa löytyy kolme kangaskauppaa. Vielä en ole tilannut kangasta netistä ja se tuntuukin haastavalta tehtävältä. Tottumiskysymys varmaankin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin se taitaa tosiaan olla, että kun ekat tilaukset tekee niin kynnys pienenee. Musta verkkokauppojen valikoimat on tosi kivat lapsia ajatellen, mutta kivijalkakaupat taas huippuja aikuisten vaatteisiin. Kolme kauppaa lähellä kuulostaa tosi hyvältä! :)

   Poista